Föreningshuset Vikingaborgs historia


SViE grundades år 1906 och den 30 augusti 1912 invigde föreningen sitt första hus, kallat Vikingahem, på Lilla Mataskär. 

Vikingahem såsom samlingslokal icke riktigt fyllde sin uppgift vintertid - lokalen var för stor och kall samt låg rätt längt från allfartsvägen, varför föreningen borde låta uppföra en mindre lokal "mitt i byn" för smärre möten och fester, varemot Vikingahem skulle vara och förbliva den utmärkta sommarfestlokalen. Tanken tog form och den 2 juni 1926 inköpte Skärgårdens Vänner av Gustav Liiman Solbacka parcell i Sökö by för ett pris av 10.000 mark. Uppförandet av en byggnad å tomten fick bero tillsvidare. 

Ordförande Theodor Holmberg tog även initiativ till grundandet av ett föreningsbibliotek. År 1929 inköptes härför ett bokskåp samt böcker för 2.000 mark. En biblioteksstyrelse tillsattes, vilken hos Statsrådet sökte och erhöll den 7 maj 1930 rätt till erhållande a statsbidrag för nämnda bibliotek. Tanken på byggandet av ett biblioteks- och samlingshus har nu även tagit form. Den 15 mars 1930 beslöt föreningen ett enligt ritningar av byggmästar Bernhard Olin uppföra det länge påtänkta biblioteks- och samlingshuset. En byggnaskommité tillsattes med herr Th. Holmberg som ordförande. I Mejlans, Helsingfors inköptes nu en stockvilla för 7.000 mark vilken transporterades till platsen med häst och båt varjämte övrig material anskaffades. Husets uppförande lämnades på entreprenad för 12.500 mark åt Edvin Söderholm. Den 15 nov. 1931 skedde invigningen. Festtalare var föreningens första ordförande herr Emil Hindsberg, varpå huset invegs för sitt ändamål av kyrkoherde August Westerlund. Namnet på den nya hemtrevliga samlingslokalen blev "Bibliotekshuset". 

1938 valdes herr Åke Sandberg till ordförande. På herr Sandbergs lott föll nu de många långa krigsåren. De flesta manliga medlemmarna jämte ordförande samt en hel del kvinnliga medlemmar voro i krigstjänst. Bibliotekshuset togs i anspråk för militära ändamål som skyddskårshus och föreningsverksamheten låg förty nere ända till år 1945, då den åter med ny fart kom igång. 

(1946 Einar Åberg, Skärgårdens Vänner, historik 1906-1946)

 

 
 

Nyland 18.11.1930                                       Nyland 16.1.1943

 


 Hufvudstadsbladet 18.9.1945

 

Då arrendetiden för Vikingahem närmade sig sitt slut, diskuterade styrelsen huruvida Bibliotekshuset kunde förstoras för att passa som föreningens högkvarter. Bibliotekshuset fick duga som det var. Men en förenings hem bör ha ett ståtligt klingande namn. En tävling om det bästa namnet utlystes och på månadsmötet den 14 december 1957 avgjordes valet genom omröstning bland de bästa förslag som gjorts. Bibliotekshuset blev Vikingaborg. Förre ordförande Otto Söderholms förslag hade segrat. Den äldre benämningen på huset lever emellertid fortfarande kvar, numera oftast i smeksnamnformen "Biblo". 


Det andra halvseklet i SViE:s historia inleddes med det "centralt belägna" Vikingaborg som medelpunkt. Huset visade sig väl fylla sin funktion; det användes och nöttes, och när Operation Rädda föreningshusen på 1970-talet körde i gång, var det hög tid också för SViE att se om sitt hus. Vikingaborg genomgick då en grundlig ansiktslyftning: vatten och avlopp samt WC installerades, verandan inklusive fönster och dörrar förnyades och källarutrymme byggdes under trappan. Huset målades i sin ursprungliga färg, efter att däremellan ha varit rött med vita knutar. 
 

(skrivet till SViE:s 75-årsjubileum av Tor Wikström)

 

Städtalko på 1960-1970-talet.

 

Vikingaborg målas grön, 1975. (Bild: B.Winqvist, Esbo stadsmuseum)

 

Sillis på Vikingaborg i Sökö, vappen 1984 (Bild: B.Winqvist, Esbo stadsmuseum)

 

 

När Esbo stad beslöt bredda Sökö strandväg i samband med att den förses med en cykel- och gångväg stod det klart att en del av Vikingaborgs tomt, bland annat infarten och parkeringsplatserna, går förlorad. Därför beslöt SViE sälja tomten och flytta. Eftersom huset är fredat och inte får rivats måste det flyttas. 

Den 8 juni 2001 tecknades hyreskontraktet för den nya tomten i Svinösund med Esbo stad. Ansökan om byggnadslov beviljades den 2 april 2001. Här återuppförs den gamla stockstommen. Brädfodringen, innerväggarna och taket görs av nytt material. Källarvåningen har inte funnits tidigare. SViE:s byggrupp ansvarade för projektet. Arbeterna på tomten inleddes med träfallnings- och röjningstalko. I augusti 2001 satte sedan själva byggnadsarbetena igång med sprängning och markarbeten. Samtidigt startade även rivningsarbetena på Vikingaborg. Husets nedre våning byggdes åt lekskolan. 

Vikingaborg har tömts, montenats ner, flyttats, byggts upp på nytt och öppnats med talkokraft. Den 26 oktober 2002 fanns det på dagen nästan ett hundra personer på plats, när dörrarna öppnades och Vikingaborg firade sin invigning.

En stor del av projektet finansierades genom understöd och stipendier (evigt tack till Sparbankstiftelsen i Esbo-Grankulla, Sparfrämjandestiftelsen Esbo Södra, Svenska Kulturfonden, Esbo stadsmuseum). 
 

Sökö strandväg, hösten 2001. Bygubbarna har rivit hel del av inredningen. 

 

6.12.2001, Sökö strandväg. Bredfodringen redan riven, pipan står kvar.

 

Våren 2002, Vikingaborg återtar sin form i Svinösund.
 

1.4.2002, påskannandag. Talko på nya Vikingaborg. En hel del människor var på plats. det var gården som behövde städas och snyggas upp. 
 

Vikingaborgs tambur målas med egenkokad rödmyllefärg.

 

19 maj 2002

 

2002. Vikingaborg nästan slutförd vid Svinösund efter sin förflyttan.